Gemeente zoekt deelnemers aan inwonerspanel

De gemeente Den Helder begint met een online inwonerspanel. Deelnemende Nieuwediepers kunnen op die manier aan de gemeente hun mening en wensen doorgeven over tal van (gemeentelijke) onderwerpen. Zo weet de gemeente (nog) beter wat er leeft onder de inwoners en kan zij dit geluid meenemen in het gemeentelijke beleid. Als nieuwe vorm van burgerparticipatie is dit een uitbreiding van de gemeentelijke dienstverlening. De wervingsactie voor panelleden begint donderdag 19 december.

Of je nu vaak met de gemeente te maken hebt of alleen maar af en toe, er zijn altijd onderwerpen om over mee te praten. Daarom nodigt de gemeente alle inwoners van 18 jaar en ouder uit om deel tenemen aan het inwonerspanel. Leden krijgen gemiddeld vier tot zes maal per jaar een vragenlijst voorgelegd. De vragen gaan over verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld over veiligheid, afvalinzameling, de dienstverlening van de gemeente, etcetera.

Meedoen aan het panel kost weinig tijd. Panelleden bepalen zelf waar, wanneer en op welke manier ze de vragenlijst invullen. En ook hoe: via een e-mail of via een app. De antwoorden worden vertrouwelijk behandeld. Na afloop van ieder onderzoek krijgen de deelnemers een overzicht van de uitkomsten van het onderzoek.

Gemeentepeiler-app
Panelleden kunnen de vragenlijst invullen via een link die zij ontvangen in een e-mail. Of via de Gemeentepeiler-app die zij hiervoor kunnen downloaden. Het voordeel van de app is dat je direct na het invullen van de vragenlijst krijgt te zien wat andere deelnemers hebben ingevuld. Panelleden krijgen via de app een bericht wanneer er een nieuwe vragenlijst online staat.

Ook inwoners die geen lid willen worden van het inwonerspanel maar wel af en toe willen meedenken over gemeentelijke vraagstukken kunnen de Gemeentepeiler-app downloaden. Zij krijgen dan alleen via de app een paar korte vragen over een actueel onderwerp voorgelegd. Het lijkt op het beantwoorden van een WhatsApp bericht en het duurt meestal niet langer dan een paar minuten. Zo kan de gemeente snel de mening van de inwoners peilen over een actueel onderwerp.

Aanmelden 

De werving van panelleden begint op 19 december, ook via social media. Bij voldoende deelnemers gaat eind januari de eerste vragenlijst de deur uit. Aanmelden als panellid kan via www.denhelder.nl/inwonerspanel (http://www.denhelder.nl/inwonerspanel). De app is te downloaden via de App Store (Apple) of Play Store (Android).

Logo Den Helder Logo Den Helder